• kontakt@wkulbat.pl

ul. Opolska 22, Katowice

805 452 221

Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma to jedna z podstawowych przypraw w krajach Bliskiego Wschodu. Jednak oprócz zastosowania w kuchni odznacza się ona także wieloma właściwościami leczniczymi. Swoje prozdrowotne walory zawdzięcza związkowi polifenolowemu o nazwie kurkumina.

Kurkuma jako tradycyjna przyprawa Bliskiego Wschodu wchodzi na przykład w skład curry. Ponadto przyprawa jest ważnym składnikiem musztardy i sosu Worcestershire. Mielona kurkuma stanowi świetny dodatek do potraw duszonych, zup oraz ryżu. To jej rosół, potrawy z drobiu, ryby i owoce morza zawdzięczają charakterystyczny smak. Nadaje się również do marynat. Warto dodać, że kurkuma to także zamiennik szafranu, który jest jedną z najdroższych przypraw świata. W przemyśle spożywczym kurkuma jest stosowana jako barwnik o numerze E100.
Nie wszyscy wiedzą, że oprócz walorów spożywczych kurkuma znajduje zastosowanie w medycynie. Na Dalekim Wschodzie wykorzystuje się ją m.in. w łagodzeniu dolegliwościach żołądkowych i leczeniu trudno gojących się ran. Obecnie właściwości kurkumy badają naukowcy, którzy przekonują, że ma ona znacznie szersze działanie.

Kurkuma zwalcza stany zapalne
Kurkuma polecana jest osobom z artretyzmem, toczniem trzewnym, zapaleniem dziąseł, stawów oraz jelit. Dodatkowo działanie przeciwzapalne kurkumy pomaga w powrocie do pełni sił po zabiegach chirurgicznych.

Kurkuma działa przeciwnowotworowo
Przyprawa nie tylko zapobiega powstawaniu komórek rakowych, ale także rozwojowi tych już obecnych w organizmie. Dzieje się tak, bowiem kurkuma aktywuje enzymy, które uszkadzają białka nowotworu. Warto więc jeść ją profilaktycznie, ale szczególnie plecana jest osobom już chorującym na raka, np. piersi, płuc, mózgu, wątroby, trzustki, nerek, jelita grubego, skóry, a także na szpiczaka. Zwłaszcza palacze powinni zwrócić na nią uwagę, ponieważ chroni przed rakiem płuc.

Kurkuma wzmacnia odporność
Zawarta w przyprawie kurkumina niszczy chorobotwórcze wirusy, bakterie i grzyby oraz podnosi poziom peptydu zabezpieczającego organizm przed infekcjami. Na przeziębienie polecane jest spożywanie potraw z kurkumą i robienie z niej naparu z dodatkiem imbiru i cytryny.

Kurkuma obniża ryzyko alzheimera
Badania sprawdzające działanie turmeronu zawartego w kurkumie na komórki nerwowe w mózgach szczurów pokazały, że po zastrzyku z kurkumą części mózgu, które biorą współudział we wzroście nowych komórek nerwowych były bardziej aktywne. Stąd można wywnioskować, że kurkuma może przyczynić się do zwiększenia samonaprawczych zdolności mózgu i tym sposobem chronić przed alzheimerem.

Udostępnij:

Zobacz