• kontakt@wkulbat.pl

ul. Opolska 22, Katowice

805 452 221

Cynamon

Cynamon

Cynamon to drzewo z rodziny Lauraceae rosnące w Indiach, Egipcie, Indonezji, Brazylii, Wietnamie oraz Sri Lance. Przyprawę uzyskuje się poprzez wysuszenie kory drzewa. Ze względu na swój charakterystyczny smak i aromat cynamon często wykorzystywany jest w kuchni.

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw. Od wieków wykorzystywano go do celów leczniczych, np. w tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano cynamon w celu zwalczania wzdęć, przeziębień, nudności, biegunki, a także bolesności miesiączek. Ponadto stosowany był na poprawę krążenia i rozgrzania organizmu. Cynamon kojarzony był też z działaniem dodającym energii i witalności.

Dlaczego warto stosować cynamon w kuchni?
Po pierwsze cynamon nadaje niepowtarzalny smak potrawom i stanowi bogate źródło manganu, błonnika, żelaza i wapnia.
Liczne badania potwierdziły jednak szereg właściwości prozdrowotnych cynamonu. Już zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie może obniżać poziom złego cholesterolu LDL, a w połączeniu z jedną łyżką miodu przynosi ulgę w bólach stawów. Efekty zauważalne są już po jednym tygodniu codziennej cynamonowej kuracji. Ponadto cynamon wykazuje świetne zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży, a olejek i kora cynamonu świetnie wspomagają walkę ze zmianami trądzikowymi łagodząc przebarwienia, likwidując ropne wypryski, rozjaśniając cerę i zapobiegając plamom trądzikowym.

Niektóre badania pokazują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi. Opublikowane w 2003 roku w dzienniku medycznym Diabetes Care badania pokazały, że jest to wyjątkowo istotne dla osób, które chorują na cukrzyce.
Inne badanie, opublikowane przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, udowadnia, że stosowanie cynamonu może przyczynić się do zmniejszenia rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych.

Naukowcy z Kansas State University z kolei stwierdzili, że cynamon jest w stanie zwalczyć bakterie E.coli. Wstępne badania laboratoryjne oraz badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że cynamon może posiadać zarówno właściwości antybakteryjne, jak i przeciwgrzybicze. Dzięki dodawaniu go do żywności można zahamować rozwój bakterii i psucie się produktów spożywczych, co dowodzi, że cynamon może być naturalnym konserwantem.
Ponadto badania pokazują, że aromat cynamonu wspomaga funkcje poznawcze i pamięć.

Udostępnij:

Polecamy:

Przepisy na jaja faszerowane

Zobacz