• kontakt@wkulbat.pl

ul. Opolska 22, Katowice

805 452 221

Robimy grzane piwo

Robimy grzane piwo

W trakcie okresu jesienno-zimowego chętnie sięgamy po napoje rozgrzewające. Idealne w tym przypadku jest grzane piwo. Ten słodki trunek ogrzeje nas nawet w najchłodniejszą zimową noc, a dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw zrelaksuje ciało, wyciszy umysł, a dodatkowo pomoże w profilaktyce przeziębień. Wypróbyj nasz przepis!

Do przygotowania grzańca potrzebujemy butelki piwa (ewentualnie puszki), jajko, 2 łyżki cukru, szczyptę gałki muszkatołowej oraz 1 łyżkę miodu. Aby wzbogacić grzane piwo we właściwości prozdrowotne warto dodać do niego imbir, goździki i cynamon. Imbir wspiera odporność organizmu, dzięki której nasz organizm uodparnia się na zachorowania. Goździki zapobiegają infekcjom dróg oddechowych. Natomiast cynamon odznacza się działaniem rozgrzewającym i obniżającym gorączkę.
Pamiętajmy jednak o tym, żeby podgrzewanego alkoholu z przyprawami nie doprowadzić do wrzenia, a cynamon dodać dopiero chwilę przed podaniem grzańca.

Przygotowanie grzańca krok po kroku
Aby zrobić grzaniec piwo powoli przelewamy do małego rondelka i dodajemy do niego wszystkie przyprawy, tj. imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki.

Na małym ogniu podgrzewamy wolno garnek z piwem i przyprawami. W przypadku, gdy piwo zaczyna się gotować przykręcamy ogień. Trunek zacznie się pienić, a po 1 – 2 minutach piana opadnie.
Następnie oddzielamy żółtko od białka i umieszczamy je w miseczce. Białko z kolei przekładamy do jakiegoś pojemnika i chowamy do lodówki.

Do żółtka dodajemy 2 łyżki cukru. Składniki przez kilka minut ubijamy za pomocą trzepaczki lub widelca. Czynność wykonujemy do momentu, gdy żółtko nabierze niemal białego koloru.

Do utartego żółtka dodajemy 1- 2 łyżki gorącego piwa, całość mieszamy bardzo dokładnie powolnymi ruchami. Dzięki temu zapobiegniemy ewentualnemu ścięciu się żółtka pod wpływem ciepła. Tak przygotowane żółtka dodajemy powoli do ciepłego piwa, dokładnie mieszamy i dalej podgrzewamy miksturę przez jeszcze około 5 minut. Pamiętajmy przy tym, aby co jakiś czas delikatnie ją zamieszać. Dla uzyskania wyjątkowych walorów smakowych dodajemy miód. W sytuacji, gdy mimo wszystko żółtko zetnie się pod wpływem ciepła, można przecedzić gorące piwo przez drobne sitko. Teraz nie pozostaje nam już nic innego, jak rozkoszować się smakiem samodzielnie przygotowanego grzanego piwa.

Udostępnij:

Polecamy:

Przepisy na jaja faszerowane

Zobacz