• kontakt@wkulbat.pl

ul. Opolska 22, Katowice

805 452 221

Zrób to sam: urządzenie do destylacji alkoholu

Zrób to sam: urządzenie do destylacji alkoholu

Urządzenie do destylacji alkoholu jest bardzo przydatne do destylacji wina oraz innych alkoholi. Nie jest ono trudne do wykonania, więc każdy miłośnik domowych trunków może przygotować je sam. Wszystko, czego potrzebujemy, znajduje się w kuchni!

Aby wykonać urządzenie do destylacji alkoholu musimy ustawić garnek na kuchence i na jego środku umieścić szklankę. Następnie wlewamy wino lub piwo do garnka, ale nie do szklanki. Kładziemy na garnek miskę (jej średnica powinna być równa co najmniej średnicy rondla) dnem do środka garnka i wsypujemy do niej kostki lodu.

Destylacja krok po kroku
Proces destylacji rozpoczynamy od zapalenia gazu pod garnkiem. Ustawiamy go na minimum i włączamy alarm na 1 godzinę.
Ze względu na to, że alkohol paruje w znacznie niższej temperaturze, niż woda, nie możemy doprowadzić do wrzenia. Natomiast jeśli temperatura w garnku będzie optymalnie niska, wtedy odparuje wyłącznie alkohol, który uniesie do góry garnka napotkając miskę. Dzięki zawartości lodu w misce para ostygnie i osiądzie na jej dnie. Siła grawitacji doprowadzi do tego, że skroplona para spłynie po dnie miski zbierając się w jej centralnym punkcie i zacznie kapać. Krople spadną prosto do ustawionej w centralnym punkcie rondla szklanki.
Po odparowaniu wszystkiego odkrywamy garnek, uważając przy tym, żeby się nie poparzyć. Wyjmujemy szklankę z garnka i odstawiamy do ostygnięcia. Dla uzyskania lepszego efektu można wstawić gorący alkohol między kostki lodu, które natychmiast zaczną chłodzić alkohol i szybciej zatrzymają proces parowania.

Przechowywanie
Otrzymany produkt należy przechowywać w czystym, szczelnie zamykanym pojemniku, np. butelce. Nie musimy martwić się, że alkohol ulegnie zepsuciu, ponieważ sam w sobie jest on konserwantem. Jednak jeśli uznamy, że nie przeprowadziliśmy całego procesu prawidłowo, możemy dodać kilka kropel soku z cytryny, limonki lub kwasku cytrynowego.

Na co zwrócić uwagę?
W przypadku gdy podczas procesu destylacji lód w misce zupełnie się roztopi, dołóżmy go do znajdującej się tam wody, nie ściągając jednak miski z garnka.
Ilość alkoholu jaką powinniśmy uzyskać wynosi około 50 ml z 1 litra wina lub piwa, w zależności od zawartości alkoholu w winie czy piwie.
Opary w trakcie destylacji mogą być odurzające, więc nie powinniśmy wykonywać procesu w obecności dzieci. Pamiętajmy też o właściwej wentylacji pomieszczenia, w którym wykonujemy destylację.

Udostępnij:

Zobacz