• kontakt@wkulbat.pl

ul. Opolska 22, Katowice

805 452 221

Przepis na piwo imbirowe

Przepis na piwo imbirowe

Bazą piwa imbirowego, jak sama nazwa wskazuje, jest imbir. To dzięki tej przyprawie trunek wykazuje właściwości kulinarne i lecznicze. Jego przygotowanie, wbrew pozorom jest bardzo proste. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis!

Piwo imbirowe stanowi źródło zdrowych bakterii, ma korzystny wpływ na układ trawienny i regulację flory jelitowej. Ponadto jest skutecznym sposobem na bóle mięśni i stawów. Piwo imbirowe można zrobić na dwa sposoby czyli alkoholowe i bezalkoholowe. Te pierwsze potrzebuje fermentacji i warzenia do momentu uzyskania pożądanego smaku. Miłośnicy imbirowego piwa radzą sobie dodając więcej imbiru i innych dodatkowych przypraw.

Czego potrzebujesz?
Do przygotowania piwa imbirowego będzie potrzebny nam suszony imbir, drożdże, cukier, woda oraz 4 cytryny. Oprócz tego powinniśmy zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria takie jak dzbanek z miarką, garnek, słoik, etamina (ewentualnie inna bawełniana tkanina o płóciennym splocie), lejek, gumka recepturka oraz butelki.

Jak zrobić piwo imbirowe?
Aby zrobić piwo imbirowe musimy wymieszać w słoiku jedną łyżkę drożdży, dwie łyżki suszonego imbiru, cztery łyżki cukru oraz pół litra zimnej wody. Miksturę należy mieszać do momentu, aż uzyska jednolitą konsystencję. Następnie zakręcamy słoik i trzymamy go w pokojowej temperaturze. Codziennie dodajemy do słoika cztery łyżki cukru oraz dwie łyżki suszonego imbiru. Pamiętajmy, aby za każdym razem dodane składniki wymieszać z resztą roztworu tak, aby roztopiły się i utworzyły z nim jednolitą mieszaninę. Kolejny krok, jaki musimy wykonać to wsypanie do garnka 0,9 kilograma cukru i wlanie jednego litra wody. Składniki trzeba mieszać dopóki cukier się nie rozpuści. Następnie dodajemy do nich sok z czterech cytryn i przelewamy zawartość słoika. Jednak zanim to wykonamy odkręcamy pokrywkę, zakładamy na słoik etaminę i przewiązujemy go gumką recepturką. Tym sposobem przecedzamy jego zawartość do garnka i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Wkładamy do każdej butelki lejek i napełniamy je w 7/8. Zostawiamy na moment, aby piwo się osadziło. Potem ściskamy każdą butelkę w celu upewnienia się, że piwo nie wystrzeli. Zakręcamy luźno każdą butelkę i pozwalamy piwu zważyć się przez około cztery tygodnie. W międzyczasie kontrolujemy ciśnienie w butelkach, żeby nie zrobiło się zbyt duże. Po zakończeniu fermentacji przechowujemy piwo w lodówce do chwili, aż uzyska pożądany smak.

Udostępnij:

Polecamy:

Przepisy na jaja faszerowane

Zobacz