• kontakt@wkulbat.pl

ul. Opolska 22, Katowice

805 452 221

Robimy wino z dzikich jagód!

Robimy wino z dzikich jagód!

Wino przygotowywane domowym sposobem cieszy się obecnie dużą popularnością. Coraz więcej osób próbuje swoich sił w jego robieniu? Jeżeli chcesz do nich dołączyć zapoznaj się z poniższą instrukcją, z której dowiesz się jak zrobić domowe wino z dzikich jagód.

Samodzielne zrobienie wina nie jest trudne, a rezultat może zadowolić podniebienie nie jednego miłośnika domowych trunków. Jednak przed przystąpieniem do działań warto skompletować niezbędne akcesoria. Przede wszystkim będzie nam potrzebna duża butla zwana inaczej balonem lub gąsiorem. Warto zaopatrzyć się również w skrzynię, która umożliwi nam bezpieczne przechowywanie butli. W tym celu należy wyłożyć ją czymś miękkim, np. słomą.
Do domowej produkcji wina potrzebne będą nam ponadto takie przyrządy, jak rurka fermentacyjna, korek dopasowany rozmiarem do gąsiora lub balona, lejek z szerokim odpływem, gaza, przydadzą się także duże płachty i puste butelki na gotowe wino.

Przygotowanie wina krok po kroku
Do zrobienia domowego wina trzeba przygotować oczyszczone jagody odrzucając przy tym te niedojrzałe. Następnie dzielimy jagody na 2 do 3 porcji. Przygotowujemy worki z gazy, do których wkładamy jagody. Każdy worek musimy szczelnie zawiązać i umieścić w wiaderkach.
Kolejnym krokiem jest nalanie około 6 litrów wody do garnka. Do wody dodajemy 2,7 kg cukru i stawiamy na kuchence, żeby mieszanka się grzała. Nie zapominajmy o mieszaniu cały czas, żeby cukier się rozpuścił. Woda nie musi się zagotować, wystarczająco będzie jeżeli się zagrzeje. Po rozpuszczeniu się cukru zdejmujemy garnek z gazu.
Jagody znajdujące się w workach gnieciemy za pomocą tłuczka. Możemy do tego użyć również innego wybranego przyrządu, który ułatwi nam zadanie. Należy zaznaczyć, że jagody powinny przez cały czas znajdować się w związanych workach. Dalej do każdego wiaderka wlewamy przygotowaną wodę z cukrem, dodajemy 2 łyżeczki mieszanki kwasu gronowego, jabłkowego i cytrynowego, 3 łyżeczki drożdży oraz galon wody. Następnie przykrywamy wiaderka i pozostawiamy roztwór do momentu, aż wystygnie.
Do wystudzonej miszanki dodajemy 3 zgniecione tabletki dwusiarczynu sodu lub potasu i mieszamy całość. Potem musimy ją przykryć i pozostawić na 12 godzin. Po upływie określonego czasu dodajemy 1,5 łyżeczki pektyny, całość porządnie mieszamy, ponownie nakrywamy i zostawiamy na kolejne 12 godzin.

Udostępnij:

Polecamy:

Przepisy na jaja faszerowane

Zobacz