• kontakt@wkulbat.pl

ul. Opolska 22, Katowice

805 452 221

Jaja faszerowane

Jaja faszerowane

Chociaż przystawki z jajami w roli głównej kojarzą się przede wszystkim ze Świętami Wielkanocnymi to równie świetnie sprawdzą się one na stole podczas śniadania, kolacji czy przyjęcia z przyjaciółmi.

Do faszerowania jajek można wykorzystać bardzo wiele różnych składników. Na taki farsz świetnie nadaje się zarówno gotowane mięso, szynka, łosoś, jak i pieczarki czy duszone warzywa.
Warto dodać, że jeśli pastę do jajek przygotowujemy z wyprzedzeniem najlepiej przykryć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki. Dzięki temu farsz nie wyschnie.
Pastę najlepiej nakładać za pomocą worka do szprycowania, do połówek białek. Dodatkowo jaja faszerowane można udekorować listkami natki pietruszki.

Przygotowanie jajek
Bazę przystawki oczywiście stanowią jajka. Gotujemy je na twardo, czyli przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Pamiętajmy o tym, żeby nie przekraczać tego czasu, ponieważ zbyt długie gotowanie jaj spowoduje, że staną się one niesmaczne a żółtko straci kolor. Po ugotowaniu wkładamy jaja do miski, dodajemy kilka kostek lodu i zalewamy wodą. Po 5 minutach wyjmujemy je, obtłuczamy skorupkę i ponownie zanurzamy w wodzie. Dzięki temu zabiegowi szybciej się ostudzą i łatwiej będzie je obrać, bowiem skorupka będzie odchodzić bez żadnych problemów.

Propozycja farszu do jajek
Pyszny farsz do jajek można przygotować z mięsem i kaparami Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy rozdrobnione mięso z rosołu i przyprawiamy pieprzem i solą. Podsmażamy przez kilka minut. Wystudzone mięso mielimy w maszynce wraz z żółtkami lub miksujemy w malakserze. Następnie dodajemy majonez i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki starannie mieszamy do momentu, aż utworzą jednolitą pastę.
Kolejną ciekawą propozycją do wypełnienia jajek jest pasta z łososia. Do farszu kroimy łososia na drobne kawałki. Następnie dodajemy do niego również drobno pokrojonego ogórka i posiekany koperek. Tak przygotowane składniki mieszamy z jogurtem, majonezem oraz ugotowanym i rozgniecionym za pomocą widelca żółtkiem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą paryką.
Farsz do jajek można przygotować także ucierając żółtka z majonezem, posiekanymi ziołami, tj. pietruszka, szczypiorek, koper i rzeżucha. Zamiast posiekanych ziół podobnie można przygotować farsz z tuńczykiem. Pamiętajmy jednak, aby przed wymieszaniem składników odsączyć tuńczyka.

Udostępnij:

Polecamy:

Przepisy na jaja faszerowane

Zobacz