• kontakt@wkulbat.pl

ul. Opolska 22, Katowice

805 452 221

Wybuchowy przepis - chili con carne

Wybuchowy przepis - chili con carne

Chili con corne to danie pochodzące z Meksyku. Charakterystycznymi składnikami tej potrawy, oprócz mięsa, fasoli i pomidorów, są ostre przyprawy. Jeżeli jesteś miłośnikiem smaków, które pobudzają wszystkie zmysły koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Głównym składnikiem chili con carne jest oczywiście ostra papryczka chili, która razem z aromatyczną mieszanką przypraw, t.j. kolendra, kumin oraz czosnek tworzy niezwykły wulkan smaków. To właśnie z takich połączeń słynie meksykańska kuchnia. Ciekawostką jest fakt, że chociaż korzenie chili con carne wywodzą się z Meksyku to jednak swoją sławę zyskało ono dzięki amerykańskim sieciom gastronomicznym i jest daniem o wiele bardziej popularnym w USA niż w rodzimym Meksyku.
Dużą zaletą tej potrawy jest to, że można ją łatwo i szybko przygotować w jednym garnku. Dzięki temu unikniemy zmywania sterty naczyń.

Czego potrzebujemy do zrobienia potrawy?
Do zrobienia dania potrzebne będą nam takie składniki jak 500 g mielonej wołowiny, 400 g pomidorów z puszki, puszka czerwonej fasoli, a także cebula, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki oleju, łyżeczka kuminu, kolendry oraz oregano, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 3 papryczki chili, sól, pieprz. Do podania natomiast kwaśna śmietana i ryż długoziarnisty.

Chili con carne – przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie chili con carne zaczynamy od posiekania cebuli, papryki i czosnku. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy najpierw cebulę, potem czosnek, a gdy zmiękną dodajemy paprykę oraz przyprawy czyli słodką paprykę w proszku, chili oraz kumin i dusimy przez 5 minut. Kolejną czynnością jest dodanie mięsa mielonego, które rozdrobniamy za pomocą drewnianej szpatułki i dokładnie mieszamy z przyprawami. Smażymy aż do momentu gdy zobaczymy, że mięso jest zcięte. Następnie dodajemy do mięsa pomidory z puszki, cukier i dobrze mieszamy. Wszystkie składniki musimy zagotować i dusić przez około 20 minut. Pamiętajmy przy tym, żeby co jakiś czas zamieszać sos, a gdyby był zbyt gęsty, podlać wodą. Na końcu dodajemy czerwoną fasolę, kolędrę i oregano, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez kolejne 10 minut. Przed podaniem pozostawiamy danie na wyłączonym gazie pod przykryciem. Smakowitymi dodatkami, z którymi można podawać chili con carne jest na przykład kwaśna śmietana oraz ryż długoziarnisty.

Udostępnij:

Polecamy:

Przepisy na jaja faszerowane

Zobacz