• kontakt@wkulbat.pl

ul. Opolska 22, Katowice

805 452 221

Jak przygotować tiramisu?

Jak przygotować tiramisu?

Tiramisu to klasyczny deser włoski, który cieszy się uznaniem miłośników słodkości na całym świecie. Włosi delektują się tiramisu zwłaszcza latem, żeby przetrwać upalne dni. U nas deser ten świetnie sprawdza się także na wszelkich imprezach urodzinowych i imieninowych oraz jako poprawiacz humoru w jesienne szare dni. Wypróbuj nasz pyszny, szybki prosty przepis!

Deser tiramisu posiada wiele odmian, ponieważ każdy włoski region i rodzina posiadają swoje receptury i upodobania, np. dodawany do niego alkohol to nie zawsze Amaretto, może być też Marsala, brandy a nawet rum. Tiramisu ma jednak jeden wspólny mianownik dla wszystkich przepisów. W każdym deserze muszą znaleźć się takie składniki jak włoski serek mascarpone, kawa i lekkie niczym piórko biszkopty.

Jakich składników potrzebujemy?
Do przygotowania tiramisu potrzebne nam będzie 750 g serka marscarpone, 6 dużych żółtek, 300 g podłużnych biszkoptów savoiardi, 100 g cukru pudru oraz 2 czubate łyżki kakao. Z kolei do nasączenia deseru wykorzystamy 400 ml wrzątku, 3 łyżki aromatycznej kawy oraz 100 ml likieru Amaretto.

Przygotowanie deseru krok po kroku
Pamiętajmy, żeby sparzyć jajka przed użyciem. W tym celu najlepiej włożyć je do dużego sitka i polewać wolno wrzątkiem. Potem je osuszamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka możemy wykorzystać w innym celu.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie formy na tiramisu, może to być tacka albo płaski kwadratowy lub prostokątny półmisek.
Następnie zalewamy kawę wrzątkiem, mieszamy, pozostawiamy do wystudzenia, a potem schłodzamy w lodówce. Do zimnej kawy dodajemy likier Amaretto i mieszamy. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem do momentu, aż masa uzyska biały kolor i zgęstnieje. Stopniowo dodajemy do niej serek mascarpone, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Każdy biszkopt pojedynczo zanurzamy na chwilę w zimnej kawie, lekko osączamy i układamy w przygotowanej formie. Delikatnie oprószamy biszkopty kakao, rozkładamy na nich połowę kremu i ponownie posypujemy kakao. Dalej kładziemy następną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów, posypujemy je kakao i nakładamy pozostałą część kremu. Tak przygotowany deser schładzamy w lodówce conajmniej przez kilka godzin. Jednak najlepiej byłoby gdyby pozostał tam przez całą noc. Przed podaniem oprószamy wierzch tiramisu dużą ilością kakao.

Udostępnij:

Polecamy:

Przepisy na jaja faszerowane

Zobacz