• kontakt@wkulbat.pl

ul. Opolska 22, Katowice

805 452 221

Sernik na zimno z kaszy jaglanej

Sernik na zimno z kaszy jaglanej

Dbasz o zdrowe odżywianie i szukasz alternatywy dla sztucznych słodyczy przepełnionych chemią? Wypróbuj przepis na jaglany sernik o kokosowej nucie z czekoladową polewą, który jest delikatny, bezglutenowy, 100% wegański i niezwykle prosty do zrobienia!

Czego potrzebujesz?
Do przygotowania ciasta potrzebna będzie puszka (400 ml) schłodzonego przez 24h pełnotłustego mleka kokosowego, 200 g kaszy jaglanej, 60 g nierafinowanego oleju kokosowego, 2 łyżki soku z cytryny, 80 g wiórków kokosowych oraz 100 ml syropu klonowego, ewentualnie innego zdrowego słodzika.
Polewę czekoladową natomiast przygotowuje się z 200 g gorzkiej czekolady, 90 g śmietanki kokosowej (np. ze schłodzonego mleka kokosowego), wiórek kokosowych oraz płatków kokosowych, którymi finalnie udekorujemy ciasto.

Prosty przepis na sernik z kaszy jaglanej na zimno
Zaczynamy od starannego wypłukania kaszy w gorącej wodzie, następnie wrzucamy do garnka i zalewamy litrem wrzątku. Gotujemy ją bez przykrycia na średnim ogniu przez około pół godziny. Kasza powinna mocno rozkleić się tworząc tzw. papkę, zgęstnieć a woda całkowicie wyparować. Trzeba pamiętać o mieszaniu co jakiś czas, żeby kasza nie przywarła do dna garnka. Potem zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Puszkę ze schłodzonym mlekiem kokosowym odwracamy do góry dnem i otwieramy i wyjmujemy gęstą śmietankę kokosową. Przestudzoną kaszę jaglaną, śmietankę kokosową, syrop klonowy, olej kokosowy i sok z cytryny miksujemy do momentu, aż mieszanka uzyska gładką masę. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Dalej wykładamy papierem do pieczenia dno okrągłej formy o średnicy 21 cm i wysypujemy je wiórkami kokosowymi. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę, wygładzamy jej wierzch i posypujemy wiórkami kokosowymi. Następnie schładzamy w lodówce przynajmniej przez kilka godzin. Jednak najlepiej byłoby, gdyby masa poleżała tam całą noc.
Polewę czekoladową przygotowujemy z posiekanej na małe kawałki czekolady, którą wrzucamy do miseczki dodając śmietankę kokosową. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą i czekamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Pamiętajmy przy tym, żeby co jakiś czas mieszać polewę, co uchroni nas przed ryzykiem jej przypalenia się. Na koniec polewamy nią ciasto i dodajemy płatki kokosa. Zrobione ciasto przechowujemy w lodówce.

Udostępnij:

Zobacz