• kontakt@wkulbat.pl

ul. Opolska 22, Katowice

805 452 221

Tradycyjny blok czekoladowy

Tradycyjny blok czekoladowy

Szukasz klasycznego deseru, którego smak ucieszy podniebienie nie tylko Twoje, ale i Twoich gości? Przygotuj blok czekoladowy! Wpróbuj nasz przepis, jeśli chcesz żeby Twój blok wyszedł perfekcyjnie.

Blok czekoladowy był niezwykle popularny w czasach PRL-u, kiedy trudno było o czekoladę. Mimo, że dzisiaj zalewani jesteśmy różnorodnymi propozycjami słodkich deserów blok nadal jest uwielbiany przez liczne grono łasuchów.

Czego potrzebujemy?
Do przygotowania tradycyjnego bloku czekoladowego będzie nam potrzebne masło, cukier, niewielka ilości wody lub mleka, kakao, mleko w proszku oraz pokruszone herbatniki. Niektórzy lubią także dodawać do masy ulubione bakalie, np. rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie lub laskowe. W przypadku orzechów pamiętajmy jednak, żeby je posiekać, bowiem dodane w całości znacznie utrudnią nam poźniejsze pokrojenie deseru.

O czym warto wiedzieć?
Chociaż w naszym przepisie wykorzystujemy masło, dzięki któremu blok będzie bardziej zwarty to w większości przepisów na ten deser znajdziemy margarynę. Wybierz ją jeśli chcesz, aby blok był miękki.
Od koloru kakao oraz jego ilości zależy to, czy blok będzie miał jaśniejszy lub ciemniejszy kolor oraz bardziej lub mniej intensywny smak. Gdy dodamy mniej kakao, bardziej wyczuwalny będzie smak mleka.
Pamiętajmy też, że do przygotowania bloku nie warto wybierać mleka granulowanego, ponieważ wtedy jest duże prawdopodobieństwo, że w deserze pojawią się nieatrakcyjne grudki. Do tego deseru najlepsze będzie mleko w proszku.

Przygotowanie bloku krok po kroku
Aby przygotować deser wykładamy podłużną foremkę keksówkę o wymiarach 26 x 11 x 7,5 cm papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać poza dłuższe boki foremki, ponieważ dzięki temu nie będzie problemu z wyjęciem gotowego bloku z formy.
Następnie do garnka wrzucamy masło, cukier, mleko i kakao. Wszystkie składniki podgrzewamy mieszając, aż wszystkie połączą się i utworzą jednolitą masę.Potem zdejmujemy garnek z palnika i wsypujemy bakalie. Dalej dodajemy do masy mleko w proszku i energicznie ją mieszamy za pomocą dużej łyżki tak, żeby nie pozostały w niej żadne grudki.
W następnym kroku łamiemy herbatniki na mniejsze kawałki, dodajemy do czekoladowej masy i mieszamy. Gotową masę przekładamy do przygotowanej formy, wygładzamy wierzch i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Schłodzony blok wyjmujemy z formy i przed podaniem kroimy na plastry.

Udostępnij:

Zobacz